ویتامین ب ,ویتامین ب۱,ویتامین ب کمپلکس,ویتامین ب ۱۲,ویتامین ب۶,ویتامین ب1 300,ویتامین ب۲,ویتامین بیوتین,ویتامین ب 12,ویتامین بی,ویتامین ب۱۲,ویتامین ب۱ ۳۰۰
ویتامینهای گروه ب دستهای از ویتامینهای محلول در آب هستند که نقش مهمی را در فرایند متابولیسم سلولی ایفا میکنند. این ویتامینها شامل موارد زیر میباشد: تیامین (ب۱) ریبوفلاوین (ب۲) نیاسین (ب۳) کولین (ب۴) اسید پانتوتنیک (ب۵) پیریدوکسین (ب۶) بیوتین (ب۷) اسید فولیک (ب۹) کوبالامین (ب۱۲)در این مطلب از سایت جسارت در مورد ویتامین ب صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
ویتامین ب کمپلکس (به انگلیسی: Vitamin B Complex) رده درمانی: ویتامین . اشکال دارویی: قرص، آمپول، شربت. ویتامین ب کمپلکس برای درمان کمبودهای ویتامین ب تجویز میشود. این کمبودها اغلب تغذیهای هستند. این ویتامین کاربرد زیادی برای ورزشکارانی که عملیات ورزشی سنگین انجام می دهند (برای جبران انرژی از دست رفته ) بسیار مفید می باشد… ب6 در برخی موارد ضد تهوع است.جبران کمبود ویتامین ب در بدن.این فراورده حاوی ویتامینهای محلول در آب است که تقریباً هر یک به عنوان کوآنزیم اساسی در متابولیسم پروتئین، کربوهیدرات یا اسید چرب عمل مینماید. در ضمن این ویتامین توسط نیکوتین و کافئین به سرعت سرکوب می شود. عوارض جانبی زیادی ندارد و چون محلول در آب است به راحتی قابل دفع است.در بعضی موارد، حساسیت غیر طبیعی به فشار یا لمس و سفتی عضلانی در محل تزریق(پس از تزریق عضلانی)، برافروختگی عمومی، بثورات جلدی و خارش با مصرف این فراورده مشاهده شدهاست. در موارد خاص نیز همراه با تپش قلب و مشکلات کبدی و تغییر در سوخت و ساز بدن ( به خاطر انرژی زا بودن آن )می باشد. ویتامین ب کمپلکس برای تبدیل کربوهیدرات به گلوکز نیاز است. گلوکز انرژی مورد نیاز بدن برای کارکرد مطلوب را تأمین می کند. همانطور که قبلاً اشاره شد، ویتامین های B1 ، B2 ، B3 و B7 با همدیگر در فرآیند تولید انرژی نقش دارد. پس، کمبود هریک از این ویتامین ها ممکن است منجر به خستگی بیش از حد و فقدان انرژی در بدن شود.
در ابتدا گمان میشد که تنها یک ویتامین ب وجود دارد؛ ولی پس از مدتی تفاوتهایی در ساختار و خواص شیمیایی این ویتامینها که اغلب باهم در غذا یافت میشوند کشف شد؛ بنابراین، علاوه بر نامهای جدیدی که به هر کدام از آنها داده شد، نامگذاری ب۱، ب۲ و غیره نیز نگاه داشته شد.
مواد غذایی غنی از تیامین: – ماهی: ماهی حاوی مقدار مناسبی از چربیهای سالم و منبع خوبی از ویتامین B۱ است. یک وعدهی ۱۰۰ گرمی از ماهی پمپنو (پرستو ماهی) حاوی ۰.۶۷ میلیگرم تیامین است. ماهی تن دومین مادهی خوراکی حاوی بیشترین مقدار تیامین در میان تمام ماهیها است. هر وعدهی ۱۰۰ گرمی از این ماهی ۰.۵ میلیگرم تیامین به بدن میرساند. – پسته: پسته یک میانوعدهی عالی و منبع خوبی از تیامین و دیگر مواد معدنی مهم است. ۱۰۰ گرم پسته شامل ۰.۸۷ میلیگرم تیامین است. – ارده: ارده که به عنوان طهنگامه نیز شناخته شدهاست نه تنها منبع خوبی از آهن و روی است، بلکه مقدار مناسبی تیامین نیز دارد. ۱۰۰ گرم ارده شامل ۱.۶ میلیگرم تیامین است. – لوبیا: لوبیای سیاه، لوبیای سفید و لوبیا چیتی همگی دارای سطوح بالایی از ویتامین ب ۱ هستند. آنها همچنین حاوی پروتئینی هستند که برای سلامت قلب مفید است و جهت حفظ انرژی و سلامتی انسان ضرورت دارد. یک کاسهی کوچک لوبیا میزان زیادی از مقدار توصیه شدهی روزانه از ویتامین B۱ را به بدنتان میرساند.
ویتامینهای گروه ب بهطور کلی در چرخه متابولیسم سلولی نقش دارند لذا موجب افزایش متابولیسم بدن شده و رشد و تقسیم سلولها را افزایش میدهند. این ویتامینها در عملکرد درست دستگاه ایمنی و عصبی نقش دارند؛ و برای سلامت پوست و ماهیچهها ضروری هستند. ویتامینهای گروه B باعث کاهش استرس و افسردگی، و سلامتی پوست و اعصاب میگردند. همچنین در تحقیقی نشان داده شدهاست که افرادی که ویتامین ب زیادی در خون خود دارند حتی اگر سیگاری باشند با خطر کمتری در ابتلاء به سرطان ریه مواجه هستند
– هویج: هویج یکی از محبوبترین سبزیجات است. بهترین قسمت در مورد فواید هویج این است که فقط یک فنجان از آن، ۵٪ از مقدار توصیه شدهی روزانه به ویتامین B۲ را برای شما فراهم میکند. هویجهای کوچک را به عنوان یک میانوعده میل کنید یا آنها را به خاطر طعم و مزهی فوقالعاده و همچنین مواد مغذیاش به سالادتان اضافه کنید. – پنیر: زمانی که ساندویچ برای صبحانهتان آماده میکنید، یک تکه پنیر خوشمزه هم به آن اضافه کنید تا یک افزایش غیرمنتظره را در چند ویتامین و مواد معدنی ضروری تجربه کنید. هرچند پنیر یک مادهی غذایی دارای کلسترول بالا است، اما منبع خوبی از ویتامین B۲ است. پنیر بالاترین میزان ویتامین ب ۲ را با ۰.۵۷ میلیگرم در هر وعدهی ۱۰۰ گرمی برای شما فراهم میکند. پنیر بری، لیمبرگر، رومانو و پنیر زیره دیگر غذاهای دارای ویتامین B۲ فراوان هستند. پنیر همچنین منبع خوبی از کلسیم و ویتامین D نیز هست. – شیر: هم شیر گاو و هم شیر بز منابع قابلتوجهی از ویتامین B۲ هستند. آنها همچنین منبع خوبی از ویتامین B کمپلکس، کلسیم و دیگر مواد معدنی هستند. – بادام: بادام مغزی است که میزان بالایی از ریبوفلاوین دارد. بادام همچنین منبع بسیار خوبی از ویتامین E، کلسیم، پتاسیم و مس است. فوایدی که بادام برای سلامتی دارد ناشی از این واقعیت است که هر وعدهی ۱۰۰ گرمی از این مادهی خوراکی ۱.۰۱ میلیگرم ریبوفلاوین به بدنتان میرساند یا هر ۲۸ گرم بادام ۰۰.۲۸ گرم ریبوفلاوین برای شما فراهم میکند.
“ویتامین B۱” یا “تیامین” برای آزاد کردن انرژی از چربیها، پروتئینها و کربوهیدراتها مورد نیاز است. این ویتامین، اعمال متابولیکی مختلفی را در سیستم اعصاب، سلولهای خونی و عضلات انجام میدهد. این ویتامین برای رشد بچهها و باروری در بزرگسالان ضروری است. نقش ویتامین B1 برای افراد عصبی، نگران و مضطرب بسیار مفید است. توانایی مغز را زیاد میکند. به رفع سو هاضمه کمک میکند. برای عملکرد صحیح قلب بسیار مفید است. منابع خوب ویتامین B۱ عبارتند از برنج قهوهای، تخمه آفتاب گردان، نخود، جو، لوبیا، نانهای سبوس دار، مغزها، لبنیات و گوشت قرمز و مخمر. ویتامین B۱ طی فرایند پختن، دما و گرمای زیاد، اضافه کردن نگه دارندهها و خشک کردن از بین میرود. علائم کمبود ویتامین B۱ عبارتند از احساس خستگی و کم اشتهایی، یبوست، عصبی بودن، سو هاضمه، سردرد، گیجی، کمبود وزن، ضربان قلب و زود رنجی. اگر کمبود ادامه داشته باشد گرفتگی ماهیچه ساق پا، درد و سنگینی در ساق پا، گرمی پا، خواب رفتن و بیحس شدن انگشتان دست و پا احساس میشود. در صورتی که در این مرحله متوجه کمبود این ویتامین نشویم، فرد دچار بیماری بری بری و همچنین سندرم ورنیکه کورساکف((Wernicke-Korsakoff میشود و اگر در این مرحله فرد بیمار درمان نشود، میمیرد. علائم هشدار دهنده بری بری: کمبود اشتها، گیجی، درست راه نرفتن، بیماری قلبی و آدم. علائم هشدار دهنده سندرم Wernicke-Korsakoff: دوبینی، کمبود حافظه و رفتارهای غیرعادی. «سیر» و «پیاز» حاوی مادهای به نام «آلانین» میباشند که موجب جذب این ویتامین در بدن میگردد. برخلاف آنها سوسیس و کالباس دارای سولفور دیاکسید میباشند که از جذب ویتامین B۱ در بدن جلوگیری میکند..
مواد غذایی غنی از ویتامین B۳: – تخممرغ: تخممرغ فقط منبع خوبی از پروتئین و مواد معدنی نیست؛ این مادهی غذایی حاوی سطح بالایی از نیاسین نیز هست. یک تخممرغ بزرگ ۷ درصد از مقدار توصیه شدهی روزانه از ویتامین B۳ را برای ما تامین میکند. – چغندر: چغندر یک منبع فوقالعادهی آنتیاکسیدان است و از فرآیند سمزدایی نیز پشتیبانی میکند. این ویژگیها باعث میشود که چغندر یکی از بهترین غذاها برای کبد باشد. چغندر همچنین به عنوان یکی از بهترین منابع گیاهی نیاسین شناخته شدهاست. ۱۰۰ گرم چغندر شامل ۰.۳۳۴ میلیگرم نیاسین است. – کرفس: کرفس معمولا به عنوان یک مادهی غذایی برای دفع کردن سنگ صفرا شناخته شدهاست، اما کمتر کسی آن را به عنوان یک مادهی خوراکی دارای میزان بالایی از ویتامین B۳ میشناسد. فقط یک فنجان کرفس خام میدهد حدود ۳۴ میکروگرم ویتامین ب به بدن میرساند. این میزان ۲٪ از نیاز روزانهی بدن را به ویتامین B تامین میکند.
ویتامین B۲، برای عملکرد صحیح غده تیروئید و سوخت و ساز بدن دارای اهمیت فوقالعاده زیادی میباشد. منابع غذایی دارای این ویتامین عبارتند از: شیر، جگر و قلوه، بادام، پنیر، تخم مرغ، گندم، سبزیجات برگ سبز و غلات و سبزی شاهی …
مواد غذایی غنی از ویتامین B۵: – کلم بروکلی: این نوع کلم سبز حاوی مقدار بسیار بالایی از پانتوتنیک اسید است. سعی کنید کلم بروکلی را به صورت بخارپز بخورید چرا که به این صورت شانس دریافت بیشترین مواد مغذی موجود در این گیاه را خواهید داشت. جوشاندن کلم بروکلی باعث میشود که مقدار زیادی از مواد مغذی موجود در آن وارد آب شود. – قارچ: این مادهی غذایی به طور طبیعی یک منبع خوب ویتامین B۵ و دیگر مواد مغذی مهم است. در هر وعدهی ۱۰۰ گرمی از قارچ پخته شده ۳.۶ میلیگرم ویتامین B۵ وجود دارد. از خوردن قارچهای وحشی پرهیز کنید چرا که آنها حاوی مواد سمی هستند و میتوانند به سلامت شما آسیب برسانند. پودر آب پنیر پودر آب پنیر یک افزودنی رایج به نان است. اسموتیهای پودر آب پنیر عمدتا توسط کسانی که باشگاه میروند و بدنسازی کار میکنند به دلیل مواد مغذی فراوانی که دارد، استفاده میشود. این مادهی خوراکی اغلب در محصولات پخته و پنیر فرآوری شده استفاده میشود. ۱۰۰ گرم آب پنیر ۵.۶ میلیگرم ویتامین B۵ به بدنتان میرساند. این میزان ۵ درصد از نیاز روزانهی بدن را به ویتامین B۵ تامین میکند.
ویتامین B۳ نیز همانند ویتامین B۲، برای تولید هورمون تیروئید لازم میباشد. این ویتامین همچنین قسمتی از فاکتور تحمل گلوکز میباشد و هرگاه که قند خون بالا رود، آزاد میشود. منابع غذایی این ویتامین عبارت است از: سبوس گندم، جگر، تن، بوقلمون، مرغ، گوشت، تخم مرغ، ماهی سالمون (آزاد)، جو، پنیر، میوه خشک و برنج قهوهای و مخمرآبجو یافت میشود.
غذاهای غنی از ویتامین B۱۲: – جگر: صد گرم جگر دارای بیش از ۳۰ میکروگرم ویتامین B۱۲ است. جگر فقط به خاطر داشتن مقادیر زیادی از ویتامین B۱۲ مفید نیست، بلکه یک بمب انرژی است که مواد مغذی دیگری نیز دارد. این مادهی غذایی سرشار است از مواد معدنی و ویتامینهایی که انرژی، میل جنسی، رشد عضلانی، عملکرد و قدرت مغز را افزایش میدهند. – بوقلمون: بوقلمون یک غذای فوقالعاده است که هر ۱۰۰ گرم از آن شامل ۱.۵ میکروگرم از ویتامین B۱۲ است. این مادهی غذایی به طور طبیعی چربی کمی دارد و هر ۲۸ گرم گوشت آن ۱ گرم چربی دارد. بوقلمون دارای موادی مغذی است که سطح کلسترول را کنترل میکنند و از بدن در برابر سرطان و بیماریهای قلبی محافظت میکنند. – مرغ: مرغ اغلب به عنوان یک جایگزین سالم برای گوشت قرمز تحسین میشود. مرغ منبع خوبی از ویتامینهای ضروری و مواد معدنی است، اما فاقد چربی و کالری است، چیزهایی که اغلب همراه گوشت قرمز هستند. ۱۰۰ گرم مرغ پخته شده ۸ درصد از مقدار توصیه شده از ویتامین B۱۲ را برای بدن فراهم میکند. مرغ حاوی مواد مغذی مانند پروتئین، سلنیوم و ویتامین B۳ نیز هست.
ویتامین B۵ انرژی بدن را زیاد میکند، توانایی بدن را برای سوزاندن چربی ذخیره شده افزایش میدهد و تحمل رژیم لاغری را برای شما قابل قبول تر میکند. هر گونه کمبود این ویتامین به مقدار چربی مصرف شده بستگی دارد. این ویتامین، در تولید انرژی و عملکرد صحیح غده فوق کلیه (آدرنال) نقش دارد. منابع این ویتامین عبارت است از: جگر و قلوه، گوشت، مرغ، آجیل، سبوس گندم، تخم مرغ، جو، لوبیا، نان گندم و سبزیجات برگ سبز.
شیر سویا یک منبع عالی از ویتامین ب ۱۲ و یک جایگزین سالم برای گیاهخواران و افرادی است که نمیتوانند لاکتوز را تحمل کنند. از آنجا که ویتامین ب ۱۲ عمدتاً در محصولات حیوانی یافت میشود، شیر سویا برای گیاهخواران بسیار مفید است. همچنین از آنجا که شیر سویا از گیاه سویا استخراج میشود، حاوی لاکتوز، کلسترول یا چربیهای اشباع شده نیست. شیر سویا به غیر از ویتامین ب ۱۲، حاوی مقدار کمی از ویتامینهای دیگر گروه ب نیز هست.
ویتامین B۶، به کمک عنصر معدنی روی، بر روی هضم مواد غذایی اثر میگذارد. همچنین در ساخت هورمونهای تیروئیدی و سوخت و ساز بدن نقش دارد. منابع غذایی آن عبارتند از: سبوس گندم، جو، ساردین، مرغ، گوشت، برنج قهوهای، کلم، میوه خشک و تخم مرغ.
اسفناج یکی از بهترین منابع ویتامینهای گروه ب است که برای سلامت فرد بسیار مفید است. این گیاه شامل چندین نوع مختلف از ویتامین ب و در واقع سرشار از فولات است. یک فنجان اسفناج خام، ۱۵ درصد از نیاز روزانه ویتامین ب ۹ یا فولات را تأمین میکند. ویتامین ب ۹ باعث شکل گیری بافتها، عملکرد مناسب سلولها و همچنین تولید DNA میشود. دیگر همچنین این گیاه غنی از پروتئین، کلسیم، آهن، منیزیم و پتاسیم است.