خاصیت و خواص گیاه بادام کوهی تلخ در بارداری چیست
خاصیت و خواص گیاه بادام کوهی تلخ در بارداری چیست در سایت علم سرا
علم سرا >>> خواص مواد غذایی >>> در این مطلب به صورت کامل به همه چیز درباره بادام کوهی می پردازیم
بادام کوهی محصولی درختچه ای است که در مناطق بیابانی می روید.نام دیگر این گیاه الوک است.دارای گل های سفید رنگ است و بسیار خوشمزه است و در خرداد ماه می توانید بادام کوهی را برداشت کنید.بهترین بادام کوهی ایران متعلق به شهر اراک است ولی در استانهای دیگر نظیر یزد و کرمان و فارس و … نیز کشت می شود.برای درمان سردرد و تقویت بینایی استفاده می شود و اگر کسی کبتلا به آسم باشد برای تنگی نفس و سرفه کردن خوب است و در مواقع سوختگی به جای استفاده از پماد سوختگی مانند پماد تتراسایکلین می تواند از خاکستر آن استفاده کنید
بادام کوهی، نام درختچه سبز رنگی است با برگهای باریک و کوچک که در اقلیم نیمه خشک ایران میروید.
مشخصات بادام کوهی
نام فارسی : بخورک
نام علمی : Amygdalus scoparia
نام محلی : بادامک
نام تیره: Rosaceae
نام فرانسه: ameinclier sauvoge
نام انگلیسی : mountain almound
نام آلمانی:wilder Mandelbaum
بادام کوهی از خانواده گل سرخیان میباشد. ارتفاع متوسط گیاه بین ۲٫۵ تا ۳ متر و قطر تاج پوشش آن نیز به ۲ تا ۲٫۵ متر بالغ میگردد.
بادام کوهی چیست ؟
• درختچه ای خوش منظر، سبز رنگ، خار دار، بومی ایران، شاخه های فراوان، ساقه های ایستا، افراشته، درختی خزان کننده ،رشد سریع عمقی ریشه، زمینهای سفت،ارتفاع تا۶متر، مقاوم به شرایط نامساعد و کم آبی، برگهای آن پیچ خورده، گلبرگ های سفید رنگ میوه ها کرک دار
دانه این گیاه که پس از فراوری(شیرین کردن)مصرف خوراکی دارد معمولاً از اوایل خرداد تا اواخر این ماه برداشت میشود.
شگل گیاهی درخت بادام کوهی
• متعلق به خانواده rosaceae برگها باریک، نیزه ای ویا قاشقی به طول۴۰و عرض ۷میلی متر با انتهای پهن و کند و دوسطح بدون کرک، حاشیه برگ هلالی،اره ای و شاخه ها صاف وبراق و قطر گل به ارتفاع۲۵ سانتیمتر و قبل از برگ ظاهر، منفرد یا دو تایی، هیپانتیوم آن استکانی شکل، گلبرگ سفید، میوه سفت، تخم مرغی به طول ۲۰ و عرض mm ۱۲، دارای کرک کوتاه، هسته زرد کاهی، صاف، دارای خطوط شیار کم عمق، قطرتاج پوش ۲ تا ۲.۵ متر
زمان گلدهی و تشکیل بذر درخت بادام کوهی
• گل های سفید رنگ بادام معمولا قبل از ظهور برگ ها در اوایل فروردین ماه ظاهر می شود. میوه نیز در خرداد ماه رسیده و قابل جمع آوری است.
بادام کوهی در خاکهای عمیق تا نیمهعمیق، سنگریزهدار و بر روی تشکیلات آهکی – سیلیسی در شیبهای ملایم کوهستانها میروید.
علت کاهش بادام کوهی
• استفاده بیابان نشینان از چوبهای این درختان جهت تهیه سوخت و زغال به تدریج باعث از بین رفتن اکثر رویش گاههای بادام کوهی گردید. آثار و شواهد این امر را در چاله های زغال سوزی اکثر نواحی کوهستانی خشک می توان مشاهده کرد.
زیستگاه بادام کوهی
• بومی ایران و منطقه خاورمیانه، گستردگی در مناطق جنوبی ، مرکزی وشمال شرق ایران، در کوههای آهکی- سنگلاخی ناحیه رویشی ایرانو-تورانی. دامنه های ارتفاعی رویشگاه بادام کوهی بین ۸۰۰ تا ۲۷۰۰ متر از سطح دریا در خطوط هم باران ۱۵۰ تا ۲۵۰ میلی متر قرار گرفته اند.
دامنههای ارتفاعی رویشگاه بادام کوهی بین ۸۰۰ تا ۲۷۰۰ متر از سطح دریا، در خطوط هم باران ۱۵۰ تا ۲۵۰ میلیمتر قرار گرفتهاند.
موقعیت جغرافیایی درخت بادام کوهی
این گیاه در مناطق کوهستانی در استان های فارس، خوزستان، و بلوچستان، یزد ،ارا ک، کردستان، بختیاری، تهران، میانه و لرستان و …..در انواع مختلف خاک رشد می کند.
ترکیب شیمیایی درخت بادام کوهی
• این گیاه دارای ماده ای به نام آمیکدالوزید است و از میوه های آن بادام تهیه می شود.
این گیاه در مناطق کوهستانی در استانهای فارس،کرمان خوزستان، سیستان و بلوچستان، یزد، اراک، کردستان، بختیاری، تهران، میانه و لرستان و در انواع مختلف خاک رشد میکند.
خواص درمانی بادام کوهی
• مسهل
• ضد کرم دم کرده پوست معالج سرفه و ناراحتیهای تنفسی
• دم کرده برگ مسکن درد
• روغن بادام معالجه سرفه، برونشیت و حبس البول موثر
• ملین و مدر
گلهای سفیدرنگ بادام معمولاً قبل از ظهور برگها در اوایل فروردینماه ظاهر میشوند.
میزان مصرف بادام کوهی
بادام کوهی بیشتر به صورت روغن یا ضماد و به شکل موضعی استفاده می شود. نکات احتیاطی:مصرف بادام کوهی بدون فرآوری معمول نبوده و خوردن آن به دلیل وجود آمیگدالین خطرناک است.
در آذربایجان و زنجان به آق چالی – قره چالی شهرت دارد
میوه بادام کوهی
میوه های تخم مرغی،قهوه ای روشن،پوسته سخت وصاف، با یک دانه سفید رنگ به نام بخورک، طولmm۲۰و عرضmm ۱۲ ،دارای کرکهای کوتاه، هسته دارای خطوط شیار،طعم تلخ، بعد از شیربن شدن مصرف خوراکی دارد. استفاده در تنقلات و شیرینی پزی، استخراج آمیلاگدالین،
ضد عفونی کننده – تسکین دهنده درد – سرمه آن به چشم جهت تقویت بینایی به کار می رود .
خواص داروئی بادام کوهی
استفاده به عنوان تنقلات بعد از شیربن شدن، تهیه ملین ، مدر ، برای درمان حبس البول ، در درمان میگرن، سیاه سرفه و رماتیسم و درد، درمان ناراحتیهای قلبی ضماد آن با سرکه برای سردرد و ترمیم زخم های کهنه و جراحت ها وتنگی نفس، ورم سینه و ریه، ضماد آن روی پوست و صورت برای از بین بردن لکه ها و چین و چروک پوستی و روغن آن برای درمان ترک و شقاق پوست ناشی از سرما
بیشتر به صورت روغن یا ضماد و به شکل موضعی استفاده می شود
ترکیبات شیمیایی
در میوه آن آمیلاگدالین، دیاستاز(سیناپتاز)وآلدئید بنزوئیک وجود دارد.
زدو یا صمغ
• صمغ درخت بادام کوهی و گاهی آن را «صمغ شیرازی» مینامند.رنگ صمغی که در مناطق گرمسیری به دست میآید روشنتراز مناطق سردسیر است. در رنگهای قرمز، زرد و نارنجی مشاهده میشود.
در میوه آن آمیلاگدالین، دیاستاز(سیناپتاز)وآلدئید بنزوئیک وجود دارد.
انواع زدو
• زدو رو انباری: خردههای زدو که در اثر ضربه و به اندازهی ماش درشت میباشد.
• جوشی: خردههای صمغ ریزتر از زدو رو انباری به این نام میباشد.
• شکری: از خردههای جوشی ریزتر بوده و مانند شکر میباشد.
• خاک سرمهای یا نمدمالی: خاک بسیار نرمی است که در اثر لمس کردن مانند پودر است.
در ضمن آن را در آب حل کرده و برای شستشوی موهای سر و یا آهار دادن به کلاه نمدی نیز مصرف می کنند.
خواص دارویی و صنعتی بادام کوهی
قطع اخلاط، تحریک اشتها،خرد کردن سنگ مثانه، برای دندان درد، مصارف صنعتی زدو در صنایع نساجی، آهار پارچه، کاغذسازی، چسب، لیتوگرافی، جوهرسازی، بسیاری از صنایع آرایشی و غذایی عامل امولسیون کننده و سوسپانسیون کننده به همراه کتیرا و صمغ عربی در داروسازی و قرصسازی. در ضمن آن را در آب حل کرده و برای شستشوی موهای سر و یا آهار دادن به کلاه نمدی نیز مصرف می کنند.