عمارت کلاه فرنگی رشت،تاریخچه عمارت کلاه فرنگی رشت,عمارت کلاه فرنگی رشت ویکیپدیا,پلان عمارت کلاه فرنگی رشت,تاریخ عمارت کلاه فرنگی رشت,عمارت کلاه فرنگی
عمارت کلاه فرنگی رشت مربوط به دوره قاجار است و در رشت، ضلع جنوبی پارک قدس (باغ محتشم) در کنار رودخانه گوهررود واقع شده است. مالک اصلی پارک اکبر خان بیگلربیگی از مالکان و حکمرانان قدیم گیلانی بوده است که پس از این پارک به دختر او به ارث رسید و باغ در مالکیت همسر و پسرعموی ایشان، صادق خان اکبر محتشم الملک ملقب به سردار معتمد از مالکین و حکمرانان قدیم گیلان در زمان مشروطیت بود و از این تاریخ به باغ محتشم شهرت یافت و بانی عمارت را ایشان میدانند. این اثر در تاریخ ۲۶ آبان ۱۳۷۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۶۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
جاهای دیدنی رشت
عمارت کلاه فرنگی رشت , قلعه رودخان
غیر از عمارت کلاه فرنگی شیراز در گیلان هم منطقه ای تاریخی وجودارد که عمارت کلاه فرنگی نام نهاده شده است.
در واقع عمارت کلاه فرنگی از جمله آثار دوره قاجاریه شهر رشت می باشد و در ضلع جنوبی باغ محتشم این شهر قرار گرفته است.گفتنی است که این عمارت بنایی فاخر و به یادگار مانده از اواخر دوران قاجار می باشد و چون در باغ محتشم ساخته شده از جمله جاذبههای دیدنی شهر رشت به شمار می رود.
آشنایی بیشتر با عمارت کلاه فرنگی – گیلان
لازم به ذکر است که عمارت کلاه فرنگی دارای 4 طبقه است اما از بیرون به نظر میآید که 3 طبقه دارد. طبقات اول و دوم هر یک دارای دو اتاق است و این اتاقها هر یک به وسیله پنجرههایی نورگیری داخلی و تهویه مناسب را در فصل گرم سال فراهم می نمایند.گفتنی است که بلندترین اتاق این عمارت هشتگوش و از هر سو دارای پنجرههایی است که رو به باغ باز میگردد و مصالح به کار رفته در آن آجر، چوب و گچ می باشد.
لازم به ذکر است که مصالح به کار رفته در بنا از جنس آجر و چوب بوده و بام آن به صورت خرپشته ای و پوشش آن از جنس سفال خمره ای تعبیه شده،که در زیر آن سفال هایی قرار گرفته اند که کار آنها عایق بندی گرمایی و سرمایی ساختمان و نگه داری سفال می باشد.در واقع دور تا دور ساختمان در طبقه اول به صورت ایوان و در طبقه دوم به صورت بالکنی چوبی است، که 68 ستون بالکن بام ساختمان را مهار کرده، دامنه ساختمان از سر شیرهایی چوبی ساخته شده که به صورت دو پوش است که برای جلوگیری از ریزش برف و باران به داخل ساختمان طول آن را بلند گرفته اند.
جالب است بدانید که این بنا در گذشته محل سکونت تابستانی حکام و فرمانداران شهر بود که با توجه به تغییر شرایط اجتماعی جامعه مورد بهرهبرداریهای گوناگون از جمله خانه شطرنج شهر- رستوران پارک و غیره گردیده. این عمارت بعدها توسط میراث فرهنگی گیلان تبدیل به مرکز آموزش هنرهای سنتی در سطوح استان شد. در واقع از عوامل تزئینی بنا میتوان به عواملی چون سرشیرها – اشک های جلو دامنه ی بنا – دستک ها و نرده ی بالکن اشاره نمود.
قابل ذکر است که عمارت کلاه فرنگی در سال 1375 توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با شماره 1764 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است .این منطقه زیبای گردشگری را حتما ببینید.
مطالب مرتبط :