گل محمدی و عطر خوشش را همه در ذهن داریم این گل خوشبو خواص درمانی هم دارد.
گل محمدی در ایران معمولاً در مناطق مرتفع و خشک کشت می گردد (ارتفاعات بین 2 تا 3 هزار متر از سطح دریا) و استانهای اصفهان (کاشان)، کرمان، کرمانشاه،
فارس و آذربایجان شرقی از تولیدکنندگان اصلی گل محمدی در کشور می باشند. تولید یک لیتر اسانس گل محمدی نیازمند استفاده از چهار تن گلبرگ است و به همین
دلیل محصولی بسیار گرانبها می باشد.
خصوصیات گل محمدی :
درختچه کوچک با شاخه های زیاد و تیغهای ریز، برگهای آن روی سبز براق و پشت خزی دارند. گلهای صورتی کمرنگ و بسیار معطر. در بهار شکوفه می زنند. اکثراً در
ایران بخصوص در کاشان، قمصر، راوند، میمند، آذربایجان و قزوین
مزاج:
– گیاه: مرکب القوی، در بعضی
انواع آن سرد و خشک ذکر شده ولی در کل این گیاه دارای مزاجی معتدل می
باشد. در اول دوم خشک است و بویژه اگر خشک شده
باشد و در آخر دوم سرد است .
– روغن: مرکب القوی می باشد و در کل معتدل است.
– گلاب: مرکب القوی، مزاج آن سرد می باشد.
خواص (براساس طرق استفاده):
– گلبرگها و غنچه تازه: مفرح، مقوی، مسهل (اگر زیاد بخورند(1))، مسکن صفرا(1)، رقیق کننده بلغم
ضماد: نافع برای ورم مقعد ، رفع جوش، التیام زخمها (آبله)، خشک کردن زخمها، رفع خونریزی و رطوبات رحم، رفع زگیل، ناراحتی های پوستی، رویانییدن گوشت تازه
بر زخمهای عمیق، تحلیل ورمهای گرم، شکستگی اعضاء
مالیدن: رفع سردرد گرم، چشم درد، گوش درد، تقویت دندان و لثه، ترمیم زخمهای دهان، رفع بد بویی عرق، قطع عرق (جزء داروهای گیرنده در درمان چشم درد و التهاب
چشم)
غرغره: مقوی دل و دماغ
-بخور: درمان نزله گرم، عفونت بینی، بواسیر (پولیپ) بینی
-عصاره گل خشک شده: قابض ، رفع خونریزی سینه، قطع اخلاط خونی، رفع رطوبات معده، درمان یبوست، رفع خفقان گرم، رفع ضعف قلب، بند آوردن اسهال های
گرم (جزء داروهای سرد مزاج برای علاج سوءمزاج قلب و خفقان گرم قلب)
– ضماد: خشک کردن رطوبتها (1)
– خوردن گل بن: قطع اخلاط خونی از سینه، قابض، بند آوردن اسهال
– خوردن زرود: بند آوردن خونریزی ازهرعضوی، قطع اسهال های سخت
خواص روغن: قابض، محلل، بازکننده مجاری، مسهل (1)
موضعی: رفع سردرد، تقویت دماغ، رفع بی خوابی، تسکین درد گوش، درد سر، درد دندان، رویانییدن گوشت بر زخمهای عمیق، خشک کردن رطوبات و چرکها، سوختگی
آتش، رفع عرق
خوردن: مسهل مواد لزج، بند آوردن اسهالهای صفراوی، مسکن التهاب معده، زخم روده، دل درد، دل پیچه
تنقیه: درمان زخم روده ها(1)، دل درد و دل پیچه
طرز تهیه روغن:
1- گلبرگهای تازه + روغن کنجد یا روغن زیتون => در آفتاب => به محض سفید شدن گلبرگها => فشرده => تفاله را خارج => + گلبرگ تازه =>
خروج تفاله => تا هفت بار
2- برگ گل تازه + روغن کنجد یا زیتون => جوشیدن روی آتش ملایم (= دهن ورد مطبوخ، روغن گل پخته)
گلاب(ماء الورد):
مقوی قلب، مقوی دهانه معده
-خوردن: رفع عوارض حادث از زکام، قطع خونریزی از سینه، خشونت صدا، ضد سرفه، خفقان گرم، درد معده و روده، دل پیچه سرد و گرم، درد کبد و طحال، علاج نزله
سرد
-بوییدن: سردرد های گرم، دردچشم، + قرنفل => سردردهای سرد، تقویت دماغ، حواس، ایجاد نشاط، تقویت دل، رفع خماری، بی هوشی، خفقان
جلاب (2):
نبات یا شکر سفید (یک من) +
گلاب (3 من) =جوشیدن با آتش ملایم=به نصف رسید، کف آن را گرفته، صاف کنند +
زعفران ساییده (1درهم) = سرد بنوشند (می
توان همراه با دیگر عرقیات، تخم بالنگو، فرنجمشک، ریحان، بزرقطونا یا عنبر و مشک مصرف کرد)
مقوی قلب، رفع خفقان، توحش، مالیخولیا
گل قند (غنچه گل ساییده شده + گلاب+ قند سفید ساییده شده + گلیسیرین): قابض
عسل وردی (غنچه گل ساییده شده + عسل سفید+ الکل ): تنطور
غرغره گل سرخ (عسل وردی +آب): قابض ضعیف
سرکه گل سرخ: گل سرخ خشک نیم کوب + اسیداستیک + سرکه => 8 روز بخیسانند => با فشار از پارچه بگذرانند => صاف
شربت گل سرخ (غنچه گل + آب جوش + شکر سفید): مسهل، درمان قرحه روده ها(1)
عوارض:
– مضر برای نیروی جنسی
در افراد ضعیف ایجاد عطسه، زکام، ورم، آماس
تشنگی
سفید کردن مو
گل محمدی طعم بسیار خوبی به چای می دهد.